Click on page for slideshow.

The Dutch Courier
is a monthly
publication,
published on behalf
of the Associated
Netherlands
Societies in
Victoria Inc.


De digitale krant van wakker Nederland
Tetris

Het principe van het spelletje is erg makkelijk te begrijpen. In een vak onderaan het scherm vallen constant blokken vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden. Deze blokken hebben verschillende vormen . Zo heb je een blokje dat lijkt op een "L", maar ook een "vierkantje" of normale "balk" is toegevoegd. Elk blok bestaat uit vier vierkantjes, vandaar de naam "tetris", met een referentie naar het Griekse woord voor 4. Het langwerpige blok met 4 vierkantjes op een rij wordt ook tetris genoemd.

Door de blokjes te draaien en horizontaal te verplaatsen moet de speler ervoor zorgen dat ze, eenmaal beneden aangekomen, een horizontaal gesloten lijn vormen met de andere blokken die daar al liggen. Elke succesvol gevomde horizontale lijn wordt verwijderd. Als dit niet tijdig gebeurt, wordt de laag met blokjes steeds hoger en is er geen ruimte en tijd meer om de blokjes te draaien.

Door ervoor te zorgen dat de blokken de bovenkant van het scherm nooit zullen raken (omdat ze te ver zijn opgestapeld), kan de speler, mits hij of zij goed genoeg is, eindeloos lang doorspelen. In veel versies vallen de blokjes echter steeds sneller, zodat het spel al gaande steeds moeilijker wordt.


Boter kaas en eieren ( tic tac toe )

Boter, kaas en eieren is een eenvoudig spel voor 1 speler tegen de computer op een veld van 3 bij 3 hokjes. Het wordt ook wel kruis-nul of kruisje-rondje genoemd.

Bij het begin is het veld van 3 bij 3 hokjes leeg. De speler zet een 'kruis' en de computer speler een 'nul'. Degene die drie van zijn eigen tekens op een rij heeft, heeft gewonnen.


Sudoku

Sudoku is een japans cijferspel waarbij geen berekening gedaan hoeft te worden. Een sudoku is een veld met 9 x 9 vakjes, dat onderverdeeld is in 9 vakken. Ieder vak bevat dus 9 kleinere vakjes. Het is de bedoeling dat:

* iedere rij de getallen van 1 tot 9 bevat.
* iedere colom de getallen van 1 tot 9 bevat.
* ieder vakje de getallen van 1 tot 9 bevat.

Dit betekent dus dat op iedere rij en kolom maar 1 keer een bepaald getal voorkomt. Door deze regels slim te combineren, kan iedereen deze puzzels oplossen.